Veel mensen kiezen ervoor om in Amsterdam wiet te roken, maar vergeten het geweldige, zachte alternatief: hasj.

Hasj is in Nederland niet zo populair als wiet, maar als haar met THC doordrenkte neef is het zeker het proberen waard. Milder en verfijnder als een high, hasj is zeer geschikt voor je dagelijkse activiteiten. We maakten een ‘trip’ naar Amsterdam om te zoeken naar de beste coffeeshops die er zijn om hasj van te krijgen, en de best mogelijke soorten.

Maar laten we eerst wat meer te weten komen over hasj in Nederland en wat ermee is.

Wat is hasj precies en hoe wordt het gemaakt?

Om te beginnen wordt hasj gemaakt van de cannabisplant, maar het wordt verkregen via een ander proces dan wiet.

Voor wiet droog je de plant uit en neem je de hartige toppen, glimmend van stuifmeel vol THC. Om hasj te krijgen, zijn er echter verschillende methoden die worden gebruikt om het beroemde bruine blok te krijgen.

De Marokkaanse methode gebruikt bijvoorbeeld een zeef om het stuifmeel uit de droge bol te zeven. Dit proces wordt vervolgens keer op keer herhaald met steeds meer druk en fijnere zeven totdat het product dat aan het einde tevoorschijn komt de beroemde blokhasj is.

Er zijn veel verschillende methoden, sommige traditioneel en sommige van de doe-het-zelf-variant voor thuis.

Onze top 5 beste coffeeshops in Amsterdam om hasj te kopen

Nu je weet hoe hasj wordt gemaakt, vraag je je waarschijnlijk af waar je wat kunt vinden. Aan de ene kant zit Amsterdam vol met coffeeshops, maar aan de andere kant zijn ze niet allemaal van dezelfde kwaliteit.

Tijdens onze rondreis door Amsterdam gingen we op jacht naar de beste coffeeshops in Amsterdam om hasj te kopen. Dit zijn de topkeuzes!

Coffeeshop Amsterdam: voor een Marokkaanse klassieker

Soort: Tbizla (voornamelijk Sativa)

De eerste op de lijst is een van onze favoriete coffeeshops in Amsterdam. Deze in Marokko gekweekte hasj is zeer geschikt voor allerlei creatieve activiteiten.

Het geeft je een sterke en opwekkende high, en als je het met mate gebruikt, kun je allerlei dingen doen terwijl je van deze soort geniet.

Het heeft een zachte en aardse smaak, vergelijkbaar met andere smaken op deze lijst. Bereid je voor om je groen te voelen ondanks zijn bruine kleur!

Je vindt deze soort in Coffeeshop Amsterdam, gunstig gelegen aan de Haarlemmerstraat. Deze plek is ook een leuke plek om rond te hangen en te roken, met geweldige drankjes, top gasten achter de toonbank en geweldige algemene vibes.

Coffeeshop Boerejongens: elegant, hoogwaardig en van hoge kwaliteit

Soort: Fat Kid (Sativa)

Deze heerlijke hasj geeft je een ontspannende high, maar met de cerebrale activiteit en boost van een Sativa-soort.

Ze is zeer geschikt voor allerlei creatieve activiteiten, dus als je zin hebt om te tekenen of wat muziek te spelen, is deze soort de juiste keuze.

Het heeft een sterke en aardse hasjsmaak, die je zeker een klassieke sfeer zal geven. Het is ook niet hard, zoals sommige hasj meestal is, dus verwacht een soepele ervaring bij het roken van dit dikke joch.

Deze soort haal je bij Coffeeshop Boerejongens Sloterdijk. De locatie is luxueus en het personeel is deskundig en snel om te helpen (evenals elegant gekleed).

Er zijn drie Boerejongens coffeeshops in Amsterdam, allemaal schoon en prettig om te bezoeken.

The Corner: een snelle stop voor een relaxte tijd

Soort: Kosher Tangiblock Static Hash (hybride)

De volgende stop is een gezellige coffeeshop op de hoek, The Corner.

De Kosher Tangiblock Static Hash, gemengd uit koosjer en kush-soorten, is een Marokkaanse klassieker, verkregen door het proces van statische elektriciteit (luxe!).

Dit is pittig smakende hasj, met een sterke aardse smaak. Het geeft je een sterke head high, dus ga niet te overboord als je het rolt, tenzij je moeite wilt hebben om je hand op te steken om wat water voor je (zeer) droge mond te krijgen.

Je kunt deze soort krijgen bij coffeeshop The Corner. Het is een kleine winkel, maar goed om af te halen en ook schoon en sprankelend.

Coffeeshop Katsu: vergeet je problemen met het Amnesia Block

Soort: Amnesia Block

Katsu is een top old-school coffeeshop in De Pijp. Daar zijn goede (psychedelische) vibes te vinden, wat je daar ook kunt vinden is een uitstekende Amnesia Block – een smakelijke donkere Marokkaanse hasj gemaakt van de geheugenverliesplant.

De Tweede Kamer: toetreden tot de hogere klasse

Soort: Fat Kid’s Cake Block (voornamelijk Sativa)

Onze volgende stop is bij de Tweede Kamer. Nee gek, niet in Den Haag (al vraag je je soms af wat ze daar roken), maar de coffeeshop in Amsterdam!

The Fat Kid duikt weer op op de lijst, maar maak je geen zorgen, het is anders dan de andere Fat Kid bij Boerenjongens.

Deze sterke hasj heeft een interessante smaak, omdat hij minder van de aardse smaak heeft die hasj gewoonlijk heeft, en een sterke groene en frisse smaak en geur heeft.

Deze soort is ook een knock-out, dus rook met mate en je zou de sweet spot van je high-ness moeten bereiken.

Je vindt deze soort bij Coffeeshop Tweede Kamer. Tweede Kamer is niet alleen een geweldige coffeeshop voor hasj, maar ook een prachtige locatie in een historisch gebouw en een van de beste coffeeshops in het centrum van Amsterdam voor je hasj naar keuze.

Geschiedenis van hasj

Zoals je inmiddels wel kunt raden, groeit hasj niet naast tulpen en kaas (oh ja, kaas groeit niet).

Hasj heeft een lange en rijke geschiedenis van duizenden jaren en veel verschillende culturen, van Indiërs en Nepalezen tot Egyptenaren en Marokkanen.

Niemand weet zeker waar het voor het eerst opdook, maar één ding is zeker: hasj neemt in verschillende landen een bijzondere culturele rol in.

Hasj arriveerde voor het eerst in Europa in de 18e eeuw, maar toen was het meer een curiositeit dan een dagelijkse gewoonte van mensen.

Tegen de 19e eeuw was hasj echter wijdverbreid in bepaalde literaire kringen in heel Europa.

Sommige beroemde Franse schrijvers uit die tijd, zoals Victor Hugo, Baudelaire en Alexandre Dumas, waren dol op de plakkerige hasj, en ze consumeerden het allemaal in een literaire club genaamd Club des Hashischins. Drugs gebruiken om creativiteit te vergroten, iemand?

De internationale handel in hasj begon later in de 20e eeuw. Pakistan en Afghanistan waren vroeger enkele van de grootste exporteurs van hasj, maar na conflicten in de regio nam Marokko de internationale markt over.

Ze wisten tot ongeveer de jaren ’90 quasi-monopolie te behouden, maar Afghanistan wordt nu beschouwd als de grootste producent van hasj van hogere kwaliteit.

Dat betekent niet dat Marokkaanse hasj nog steeds niet erg populair is, en veel soorten hasj die je hier in Nederland kunt krijgen, vinden hun oorsprong in Marokko.

Hasj roken bij coffeeshops in vergelijking met wiet
Hasj roken bij coffeeshops in vergelijking met wiet (fig.)

Hasj roken in vergelijking met wiet

Wat geeft hasj je dat wiet niet geeft? Nou, ten eerste zullen ze je allebei high maken, dat is zeker.

Het belangrijkste verschil is dat hasj je een mildere high geeft dan wiet. Hoewel wiet je vaak een zware, wazige high geeft, is hasj beter geschikt voor activiteiten en niet om op de bank te zitten.

Smaak is ook een groot verschil, aangezien hasj meestal een meer aardse smaak heeft (hoewel sommige hasj, afhankelijk van hun kwaliteit, qua smaak meer op wiet kunnen lijken).

Ten slotte, hoewel hasj over het algemeen milder is dan wiet, heeft hasj veel meer THC erin gecomprimeerd, dus voeg niet te veel hasj toe aan de joint. Of doe het juist wel, als je echt, echt diep de ervaring in wil.

Hash joint rollen vergeleken met wiet

Wiet klaarmaken voor een joint is eenvoudig. Met behulp van een grinder of je eigen handen, breek je het in kleine stukjes, mix (of niet) met tabak, rol en voila, je hebt een joint voor jezelf gemaakt!

Hasj is een iets ander verhaal, maar maak je geen zorgen, want het is niet (te) ingewikkeld.

De meeste hasj is vrij stevig en moeilijk met de hand te breken. Om het voor te bereiden op de joint, moet je het een beetje opwarmen met de vlam van een aansteker. Dat maakt het zachter en gemakkelijker te breken.

Als je het eenmaal hebt opgewarmd, kun je kleine kruimels hasj in de joint doen of je kunt hasj-slangen maken.

Wat is een hasjslang, vraag je je misschien af? Welnu, hasj-slangen zijn wanneer je een klein beetje hasj neemt en met je vingers het in een dun, slangachtig figuur kneedt.

Zie het als spelen met plasticine, maar in plaats van als kind te spelen, speel je als volwassene die high wil worden na een lange dag werken.

Als je de hasj-slangmethode gebruikt, wees dan voorzichtig met as, want als je te hard tegen de asbak duwt, loop je het risico een deel van de inhoud van de joint te verliezen.

Een ander ding om op te merken is dat hasj, in tegenstelling tot wiet, niet vanzelf verbrandt, dus je moet tabak of een kruid toevoegen om de joint te laten branden.

Wil je meer weten over high worden maar weet je niet waar je moet beginnen?

Misschien wil je meer weten over hasj, wiet en alle andere highness-gerelateerde activiteiten. Als je in de buurt van Amsterdam bent, raden we een bezoek aan het Coffeeshop Info Centre aan.

Het deskundige personeel kan je alles vertellen wat je moet weten over high worden. Niet alleen dat, maar als je nieuwsgierig bent naar de juridische status van hasj/wiet, dan is dit de plek om naartoe te gaan!

Wat als je sceptisch bent over hasj en graag wat alternatieven wilt proberen? Voor een meer culinaire high-ervaring kun je altijd edibles proberen, of een magische CBD-olie proberen.

Bronnen o.a. DailyBase (link), DutchReview (link), Zamnesia (link)

en_GBEN